Karjalan Sanomat, 05/08/2015, Petrozavodsk, Karelian Language newspaper

KULTTUURI / ELOKUU 5, 2015 – 14:13 / PÄIVITETTY ELOKUU 5, 2015 – 14:15

Monet kysymykset jäivät auki

Jelena Gagarina

KUVA: JELENA GAGARINA

Karjalassa Camille Masson-Talansier on poiminut paljon ideoita tulevia töitään varten.
KUVA: JELENA GAGARINA

Navigoinnista, laivoista, kartoista ja kalastuksesta kiinnostunut taiteilija Camille Masson-Talansier vietti Karjalan tasavallassa kolme hedelmällistä viikkoa. Vierailu kuului Art-residentsija (AiR Karelia) -ohjelmaan.

Hän sai tietoja ohjelmasta siskoltaan, joka oli käynyt Karjalassa noin kaksi vuotta sitten.  Kirjailijana Camillen sisko julkaisi siitä kirjan.

— Vierailuni aikana minulla oli mahdollisuus vaihtaa kokemusta ja keskustella paikallisten taiteilijoiden kanssa. Petroskoissa osallistuin graafiseen työpajaan.

Masson-Talansierin tärkeimmistä työtuloksista Karjalassa oli hänen Vodlajärven kansallispuistossa viidessä päivässä tekemänsä suuri installaatio. Viestilaiva-nimisessä taidekohteessa taiteilija käytti kalaverkkoja, tuohia, oksia, lehtiä ja vanhaa narua.

— Ideana oli kirjoittaa viestejä tuoheen. Viestit on suunnattu Karjalalle, metsille, puille, Jumalalle sekä erilaisille ihmisille. Vene on vapauden metafora, tekijä selittää.

Camille asuu nyt Baskimaassa Ranskassa. Puolet elämästään hän on viettänyt Australiassa. Karjalan matka oli hänen ensimmäinen varsinainen käyntinsä Venäjällä, koska aikaisemmin hän oli vain läpikulkumatkalla Moskovassa.

Lisää aiheesta Karjalan Sanomissa 5. elokuuta.